Cabinet stomatologic Bucuresti Cabinet stomatologic Bucuresti

Ce este boala gingivala ?

boala gingivala Ce este boala gingivala?

Afectiunile gingivale se descriu prin umflaturi, dureri sau infecti ale tesuturilor care sustin dintii. Exista doua forme principale ale bolii gingivale: gingivita si boala parodontala. Gingivita reprezinta inflamatia gingiilor. Acest lucru este atunci cand gingia din jurul dintelui devine foarte rosie si umflata. Adesea gingiile umflate sangereaza atunci cand sunt periate in timpul curatarii. Gingivita netratata se poate transforma in boala parodontala. Exista mai multe tipuri de boli parodontale iar ele afecteaza tesuturile de sustinere. Pe masura ce boala agraveaza are ca rezultat pierderi osoase, iar dintii se vor dezlipi de maxilar. Daca este netratata, dintii vor cadea.


Care este cauza bolii gingivale?

Toate bolile gingivale sunt cauzate de placa. Placa este o pelicula care se formeaza pe suprafata dintilor si a gingiilor in fiecare zi. Multe dintre bacteriile din placa sunt complect inofensive, dar exista unele care s-au dovedit a fi principala cauza a bolilor gingivale. Pentru a preveni si trata boala gingivala, aveti grija sa eliminati toata placa de pe dinti in fiecare zi. Aceasta se face prin periaj si prin folosirea atei dentare.


Ce se intampla daca boala gingivala nu este tratata?

Din pacate, boala gingivala progreseaza fara probleme peste tot, asfel incat sa nu observati raul pe care il face. Insa, bacteriile sunt uneori mai active iar acest lucru face gingiile inflamate. Gingiile inflamate duc la abcese, iar puroiul se poate infiltra in jurul dintilor. Peste cativa ani rezultatul este pierderea osoasa si a tesutului de sustinere. In cazul in care boala este lasata netratata pe o lunga perioada de timp, tratamentul poate deveni mai dificil si limitat.


Cum aflu daca am gingivita?

Primul semn este sangele de pe periuta de dintii sau din apa de clatire. Gingiile pot sangera si atunci cand mancati, lasand un gust neplacut in gura. Respiratia poate deveni, de asemenea, neplacuta.

Data publicarii: 05.09.2014
Autor: Dr Ana Maria Nițu
Shadow
Alte articole