Cabinet stomatologic Bucuresti Cabinet stomatologic Bucuresti

Cum apar cariile dintilor de lapte?

Cum apar cariile dintilor de lapte? Cum apar cariile dintilor de lapte?

Dintii de lapte au o altfel de structura decat cea a danturii adultilor. Ei sunt mai sensibili si mai putin rezistenti.
Sunt sensibili la bacteriile care traiesc in gurita si care se hranesc cu alimentele pe care le papa micutul. Daca nu te asiguri ca acesta are o igiena dentara corecta, cariile apar foarte repede.

Ceea ce nu stiu parintii este ca la aceasta varsta o carie evolueaza mult mai rapid si o mica pata pe dinte se poate transforma aproape peste noapte intr-o carie. Stratul de smalt care acopera dintele este extrem de subtire. Atunci cand caria sparge smaltul, patrunde imediat in dentina (stratul de sub smalt), apoi imediat la nerv, unde produce durere.

Totusi, doar cariile care apar la suprafata dintilor pot fi detectate usor. Insa ele mai pot aparea si in zone neaccesibile din punct de vedere vizual, ca de exemplu in spatiile foarte stramte dintre dinti. De aceea, este esential ca micutul sa mearga la toate controalele stomatologice de rutina prevazute de medic pentru a evita complicatiile sau omiterea unor carii care nu se pot vedea cu ochiul liber.

Diagnosticarea si tratamentul cariilor dintilor de lapte

Cu cat mergi cu el mai repede la stomatolog, atunci cand caria este doar o mica pata pe dintisor, cu atat copilul este mai putin traumatizat de interventii si eviti complicatiile viitoare. De asemenea, prezentarea timpurie la stomatolog previne extinderea cariei la alti dinti.
Tratamentul include indepartarea cariei si plombarea dintelui afectat. Pentru aceasta se realizeaza un material special care este pus in locul cariei, dand culoarea, forma si functia dintelui.

Daca dintele este foarte deteriorat si atinge nervul, nu este neaparata nevoie de extractia dintelui.. Mai intai, se incearca obturatia de canal si reconstructia lui.

Extragerea sau scoaterea unui dinte de lapte cariat se face numai atunci cand caria a patruns in profunzimea dintelui, a atins nervul si a produs o infectie (abces).

Dupa realizarea unei extractii dentare este necesara pastrarea unei distante specifice intre dinti pentru a se evita deplasarea, inghesuirea si ajuta la alinierea dintilor.

Te asteptam cu cel mic pentru o consultatie GRATUITA

Data publicarii: 27.03.2015
Autor: Dr Ana Maria Nițu
Shadow
Alte articole