Cabinet stomatologic Bucuresti Cabinet stomatologic Bucuresti

Molarul de 6 ani

Molarul de 6 ani Molarul de sase ani, primul dinte din dentitia definitiva, are o importanta majora, de prea multe ori neglijata atat de copii cat si de parinti care-l considera un dinte de lapte cu eruptie intarziata, deoarece erupe in cavitatea bucala in spatele molarilor de lapte nefiind un dinte succesional ( nu iese in locul unui dinte temporar).

Molarul de sase ani este primul dinte permanent care apare in spatele molarilor de lapte, mai intai la arcada inferioara si apoi la cea superioara. Diferit de molarii de lapte prin culoarea usor mai galbuie si volumul mai mare, erupe fara probleme la sase ani, de unde si numele. Faptul ca erupe la o varsta la care copilul inca nu este foarte constient de necesitatea unei igiene bucale riguroase si regimul alimentar abundent in carbohidrati, precum si datorita faptului ca mineralizarea sa este mai precara, face ca el sa se carieze destul de rapid si complicatiile cariei sa apara invariabil.

Studii efectuate de cercetatori britanici au aratat ca doar 5% din copiii lotului cercetat au avut sigilari pe molarii de sase ani si 40% au avut tratamente stomatologice, majoritatea covarsitoare de 60% prezentandu-se la stomatolog cand singura solutie era extractia timpurie a acestui dinte important. Motivul deciziei de extractie de cele mai multe ori a fost complicarea cariei cu procese inflamatorii acute sau cronice ca urmare a unei igiene deficitare dar si a hipomineralizarii aparute pe fondul unor carente sau boli generale.

O mai buna informare si educatie a copiilor si parintilor fie prin programe initiate de scoli sau alte organisme si asociatii, fie de medicii stomatologi in cadrul clinilor de stomatologie pediatrica, ar reduce semnificativ aceasta problema.

Copii trebuie invatati sa se spele pe dinti si verificati cat de bine s-au spalat pana la varsta scolara si familiarizati cu medicul stomatolg si cabinetul acestuia de la varste fragede. Venind cu copilul in urgenta, va asocia stomatologul cu durerea suprapusa durerii si va capata fobii de care va scapa cu greu sau niciodata.

Controalele periodice, igienizarile, educatia privind periajul corect al cavitatii bucale si obiceiurile alimentare, vor tine departe durerea dentara de copilu tau, care nu va experimenta nici traumatismul unei extractii la varste fragede. Un om sanatos este un om puternic.

Te asteptam cu cel mic pentru o consultatie GRATUITA

Data publicarii: 20.01.2015
Autor: Dr Ana Maria Nițu
Shadow
Alte articole