Cabinet stomatologic Bucuresti Cabinet stomatologic Bucuresti

Netratarea cariilor dintilor de lapte, riscuri

Netratarea cariilor dintilor de lapte, riscuri Netratarea si riscurile cariilor dintilor de lapte

Multi parinti evita sa trateze cariile dintilor de lapte pentru ca spun ca "oricum vor cadea". Specialistii avertizeaza ca netratarea lor la timp poate avea consecinte grave pe viitor, chiar si asupra dezvoltarii viitorilor dinti. O carie care evolueaza si se agraveaza poate produce:


Cum se previne carierea dintilor de lapte?Scoaterea nervului dentar la copii

O carie netratata evolueaza in profunzime pana ajunge la nerv. In acest momnt, durerile sunt puternice, spontane si nu cedeaza la antiinflamator. De cele mai multe ori durerea apare noaptea si trezeste copii din somn.
Multi parinti cred ca dintii de lapte nu au nerv si ca nu dor ca dintii definitivi. Este gresit! Dintii de lapte sunt doar mai mici, dar ei au aceeasi structura cu dintii permanenti. Deasemenea, multe persoane considera ca dintii de lapte nu trebuie tratati deoarece ei oricum se schimba. Este gresit! Pe langa durerile mari la care sunt supusi micutii din cauza nervului dentar afectat, pierderea timpurie a dintilor de lapte va afecta dintii definitivi, care vor erupe in pozitii gresite. Dintii definitivi proaspat erupti, daca au in jurul lor multi dinti de lapte cariati, vor fi mai usor afectati de catre carii..
Se scoate nervul dentar si la dintii de lapte. Exista 2 posibilitati, in functie de varsta, de durere si de posibilitatea de comunicare cu copilul. Fie se face o mica anestezie, cu un anestezic special pentru copii, si se scoate nervul. A doua posibilitate este sa se aplice un pansament, timp de o saptamana, care va distruge nervul. Nici una din aceste manopere sau substante folosite NU va afecta dintele definitiv, el va erupe normal. Dupa ce se curata canalele dintelui, se aplica o obturatie de canal cu un material care se va resoarbe odata cu radacina dintelui de lapte.
Dezvoltarea armonioasa a dintilor definitivi depinde de sanatatea dintilor de lapte. Tratatrea tuturor cariilor la timp si controalele stomatologice o data la 6 luni previn aparitia diferitelor anomalii dentare.

O carie netratata determina aparitia gangrenei dentare care poate sa evolueze catre granulom. O infectie la radacina dintelui de lapte poate sa afecteze dintele definitiv, deoarece el se afla in os sub radacina celui de lapte. El poate sa nu mai erupa sau sa aiba o forma modificata.

Te asteptam cu cel mic pentru o consultatie GRATUITA

Data publicarii: 02.04.2015
Autor: Dr Ana Maria Nițu
Shadow
Alte articole