Cabinet stomatologic Bucuresti Cabinet stomatologic Bucuresti

Sigilarea dentara

sigilare dentara Sigilarea dentara este una dintre cele mai moderne metode de preventie a cariilor dentare la copii. Organizatia Mondiala a Sanatatii o recomanda alaturi de fluorizarea generala si locala, igiena oro-dentara si igiena alimentatiei.

De ce este necesara sigilarea dentara?

Imediat dupa eruptie, molarii prezinta o morfologie cu santuri si fosete adanci, locuri unde se acumuleaza resturi alimentare si micro-organisme care initiaza caria dentara. Aceste santuri, mai degraba fisuri, au un diametru mai mic decat firul periei de dinti si sunt profunde.

Sansele atacului carios sunt astfel mai mari in ciuda igienei conventionale: spalatul sau curatarea dintilor. Ambele metode sunt ineficiente in indepartarea resturilor acumulate. Astfel acoperirea sau sigilarea acestor zone cu un material protector numit sigilant are un efect benefic si este considerata metoda cea mai sigura de profilaxie primara in special la copii.

Materialele folosite de noi sunt- sigilantii - glass ionomer de tipul GC Fuji Triage.

Avantaje:
-un nivel ridicat de fluor elibereaza lent pentru a proteja in timp
- are de 6 ori mai mult fluor fata de orice alt gass ionomer
- poate fi alicat chiar daca nu avem un control foarte bun al salivei, adica si la copii mici
- se pune si pe molarii partiali erupti acoperiti inca de mucoasa
- NU necesita gravare acida precum necesita cele care se pun cu lampa de fotopolimerizare!

Etapele de lucru pentru sigilarea dentara:

1) Curatarea suprafetei dintelui cu ajutorul unor periute rotative, neimplicand frezajul dintelui;
2) Uscarea suprafetei dentare;
3) Aplicarea sigilantului se realizeaza cu instrumente speciale cu varfuri de unica folosinta. Sigilantul trebuie sa acopere toate santuril. Acesta se mentine 10-15s pentru a permite penetrarea si saturarea smaltului.
4) Adaptarea functionala consta in refacerea morfologiei functionale a suprafetelor sigilate, indepartandu-se eventuale contacte identificate cu ajutorul hartiei de articulatie prin utilizarea pietrelor diamantate.
5) Reevaluarea pacientilor - dintii sigilati trebuie controlati periodic de catre medic, ideal la fiecare 6 luni.

Incidenta cariei dentare in urma sigilarii dintilor se reduce cu pana la 80%. Aceasta reprezinta metoda ideala in profilaxia cariei dentare la copii. Sigilarea se face atat la dintii temporari (de lapte) dar, mai ales, la cei permanenti, de obicei imediat dupa ce au erupt. Metoda se aplica in special pe dintii definitivi in intervalul de varsta 6 - 15 ani. Protejarea dintilor de lapte garanteaza sanatatea celor permanenti!!

Te asteptam pentru o consultatie GRATUITA

Data publicarii: 17.09.2014
Autor: Dr Ana Maria Nițu
Shadow
Alte articole